NOS SportAangepast

"Murray doorstaat eerste grote test"

Dagelijks blikt NOS-commentator Marcella Mesker terug op de wedstrijden van de US Open. Op dag acht spreekt zij over de eerste echte test voor de Brit Andy Murray.

De wedstrijd tussen de als achtste geplaatste Murray en Jo-Wilfried Tsonga stond van tevoren aangekondigd als de 'popcorn-match of the day'. "Het was inderdaad een mooie partij", beaamt Mesker. "Maar echt superspannend was het niet, omdat Murray in drie sets won."

"Staat Murray er nu wel of niet: dat was de grote vraag voorafgaand aan de partij. Dit was zijn eerste echte test. Want laten we wel wezen: sinds zijn Wimbledon-zege in juli vorig jaar heeft de Brit niet meer van een toptienspeler gewonnen. Deze winst kan Murray goed als opsteker gebruiken. New York ligt Murray goed. Hij won hier zijn eerste grandslamtitel bij de junioren. En in 2012 won hij in New York zijn eerste grandslam. In de finale versloeg hij toen tegen Novak Djokovic, tegen wie hij nu in de kwartfinale staat."

Het was een lange tennisavond op Labour Day in New York. De Japanner Kei Nishikori versloeg de als vijfde geplaatste Milos Raonic in vijf sets. De wedstrijd duurde bijna vierenhalf uur en was pas tegen half drie in de Amerikaanse nacht afgelopen. "Een historisch moment", aldus Mesker. "Nishikori bereikt hiermee zijn eerste kwartfinale in New York en dat lukte een Japanner nog niet eerder."

"Klein wijffie" breekt door

Viktoria Azarenka, de verliezend finaliste van vorig jaar, speelde een zware partij tegen de jonge Servische qualifier Aleksandra Krunic. "Krunic is ondanks dit verlies echt doorgebroken in New York. Eerder in het toernooi versloeg ze al zeer verrassend Madison Keys en Petra Kvitová. Het is een klein wijffie van 1,63 meter. Maar ze is razendsnel en heeft een goede mentaliteit. Azarenka haar handen vol aan Krunic."

De als zevende geplaatste Eugenie Bouchard had een zware dag. Ze verloor van de Russin Jekaterina Makarova. "Een goede speelster", zegt Mesker. "Qua service en forehand is zij ook beter dan Bouchard, maar mentaal niet altijd. De Canadese kon het vandaag echter niet opbrengen. Ze werd door de hitte bevangen. Het was smoorheet en daarnaast hebben spelers last van de hoge luchtvochtigheid, zoals we die kennen van New York."

"Ze had een medical time-out nodig. Haar bloeddruk werd opgemeten en er werd gekeken of ze koorts had. Bouchard was echt helemaal niet lekker. Dan kun je zo'n vierde ronde natuurlijk niet winnen. Dus ze verloor. Dat betekent dat van de topacht alleen Serena Williams nog over is in het vrouwentoernooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl