NOS NieuwsAangepast

Politieke spelletjes speel je ook zelf

Bij politieke spelletjes denk je niet meteen aan een ouderwets bordspel, maar Hart van de Democratie brengt daar binnenkort verandering in. Het spel over de krochten van de Tweede Kamer is "een combinatie tussen Triviant en Ganzenbord", zegt Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg in het NOS Radio 1 Journaal.

Hoe ziet Hart van de Democratie eruit?

"Je gooit een dobbelsteen en dan mag je een paar plekken verder. Kom je bij een Kamervraag, dan moet je die beantwoorden. De gevorderde spelers kunnen een moeilijke vraag kiezen en de mensen die nog wat meer moeten leren en zeker willen zijn dat ze het spel uitspelen, kunnen voor een makkelijke vraag kiezen."

Normaal gebeurt het wel eens dat politici boos worden als journalisten suggereren dat er politieke spelletjes worden gespeeld. En nu komen ze dus zelf met een spel?

"De vragen die spelers beantwoorden gaan niet over politici, maar over wat er in de Tweede Kamer allemaal gebeurt. Het spel is bedoeld om mensen te leren waar het om draait in de politiek, maar ook in het staatsrecht. Een leuke manier om mensen iets te leren."

Kwam u zelf een beetje uit de vragen?

"Ja, ik heb het spel met medewerkers gespeeld en gelukkig lukte het me. Maar het is een spel, je weet nooit aan het begin wie er gaat winnen."

Kunt u eens wat voorbeelden van vragen geven?

"Er wordt bijvoorbeeld gevraagd wie de eerste vrouw was die in de Tweede Kamer werd gekozen. Ook is er een vraag over de rol van de Kamervoorzitter. Verder gaat het over de verhouding tussen de Kamer en het kabinet en een deel van de vragen gaat ook over het Tweede Kamergebouw zelf. Het is heel breed."

Wordt het spel ook verkocht?

"Ja, het wordt hier in het kleine winkeltje van de Tweede Kamer verkocht aan mensen die op bezoek komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl