NOS NieuwsAangepast

VS vraagt Noord-Korea om vrijlating

De Amerikaanse overheid heeft Noord-Korea gevraagd om drie gevangenen vrij te laten. Het verzoek komt als reactie op de interviews die de Amerikaanse gevangenen gisteren gaven aan de nieuwszender CNN en het persbureau AP.

In een uitzonderlijk televisieoptreden vroegen de mannen de regering van Obama om meer te doen voor hun vrijlating. Tijdens het interview vertelde een van de gevangenen, Kenneth Bae, dat hij kampt met gezondheidsproblemen en zijn tijd spendeert aan zwaar werk en ziekenhuisbezoeken.

De Amerikaanse overheid reageerde meteen. "We vragen de regering van Noord-Korea om Kenneth Bae amnestie te verlenen en onmiddellijk vrij te laten, zodat hij terug kan naar zijn familie en medische hulp kan zoeken", verklaarde een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de veroordeling was de missionaris Bae van plan het Noord-Koreaanse gezag omver te werpen. Hij zit daarvoor een celstraf uit van 15 jaar.

Het Witte Huis riep ook op om de andere twee gevangenen Jeffrey Fowle en Matthew Miller vrij te laten. Zij zijn nog in afwachting van hun proces.

Geregisseerd

De interviews met de gevangenen vonden plaats onder streng toezicht van de Noord-Koreaanse autoriteiten. Elk gesprek mocht vijf minuten duren. Ook mochten de interviewers maar een vast aantal onderwerpen behandelen, inclusief de boodschappen die de gevangenen aan hun familie wilden overbrengen.

De mannen vertelden dat ze van te voren niet wisten dat ze een interview zouden gaan doen. De interviews tussen de gevangenen en de Amerikaanse pers zijn een zeldzame gebeurtenis in het zeer gesloten Noord-Korea.

Het geregisseerde karakter van de televisieoptredens suggereert dat Noord-Korea misschien een manier zoekt om de dialoog met Amerika te heropenen, stelde persbureau Reuters. De politieke verstandhouding tussen beide landen staat al lange tijd in de koelkast.

Onvoorspelbaar

Het daadwerkelijke idee van de Noord-Koreaanse regering achter het toestaan van de interviews is niet bekend. "Over Kim Jong-un weten we weinig", vertelde de voormalige Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties Bill Richardson aan CNN.

Hij reisde jaren door Noord-Korea om te proberen Amerikaanse gevangenen terug te halen. "Over Kim Jong-il was min of meer bekend wat hij wilde. Zijn zoon is onvoorspelbaar." Volgens Richardson is er wel hoop voor de Amerikaanse gevangenen.

De VS probeerde Bae al eerder vrij te krijgen, maar Noord-Korea weigerde over vrijlating te praten. "Het is een goed teken dat met deze interviews duidelijke boodschappen zijn verstuurd. Ik denk dat er een klein beetje licht is aan het einde van de tunnel", concludeert Richardson.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl