NOS NieuwsAangepast

Weer deal China en Rusland

Het Russische staatsbedrijf Rosneft heeft China een belang aangeboden in één van de grootste olievelden in Rusland. Dat heeft Vladimir Poetin bekendgemaakt. Dit zou de banden van de energie-industrie in de twee landen nog verder aanhalen.

Poetin maakte de nieuwe stap bekend op een ceremonie bij de start van de werkzaamheden aan de Siberische pijplijn, waar de twee landen eerder dit jaar afspraken over maakten. Het besluit volgt op een deal ter waarde van 400 miljard over de levering van Russisch gas aan China.

Vrienden

"In het algemeen zijn we terughoudend bij het toelaten van buitenlandse partners. Maar we leggen onze Chinese vrienden natuurlijk geen beperkingen op", zei Poetin bij de presentatie.

Daarop zou de vice-president van China ook hebben benadrukt dat China de sancties tegen Rusland absoluut niet steunt, meldt de Financial Times.

Groot

De deal zou betrekking hebben op productiefaciliteit Vankor, in grootte de derde productiefaciliteit van Rosneft.

In het tweede kwartaal werd daar dagelijks net zoveel olie gewonnen als 4 procent van het totale Chinese oliegebruik. Analysten zeggen tegen Bloomberg dat ze verwachtten dat China 49 procent van de aandelen krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl