NOS WielrennenAangepast

Belkin past tijdritfietsen aan

Tijdrijden op een Bianchi-fiets. Dat is in 2014 nog geen gemakkelijke opgave. De fietsen van Belkin blijken niet goed afgesteld voor een topprestatie. "Dat klopt. We zijn na de Eneco Tour aan het ontwikkelen geweest, samen met Bianchi", geeft manager Richard Plugge toe in het AD.

"Waar het om ging? Een betere afstelling, zorgen dat alles goed loopt en draait." Dat het niet draaide, bleek op een pijnlijke wijze in de Tour. Bauke Mollema werd 140ste in de individuele tijdrit naar Perigieux. Hij gaf in 54 kilometer bijna tien minuten toe op winnaar Tony Martin. "Het was een drama vandaag", zei hij destijds kort na de tijdrit. "Na tien kilometer zat ik helemaal verkrampt op de fiets. Ik kwam gewoon niet vooruit. Achteraf was deze fiets toch niet de beste keuze."

Mollema hield zich nog in. Dat hij mede naar het materiaal wees als oorzaak voor zijn slechte prestatie, werd hem in eerste instantie door de ploegleiding niet in dank afgenomen. "Onprofessioneel", noemde ploegleider Merijn Zeeman het zelfs. Maar nadat ook in de Eneco Tour de tijdritfiets van Bianchi niet de gewenste resultaten opleverde, ging Belkin toch aan de slag.

Wiel liep aan

"Het probleem van een tijdritfiets is altijd het totaalplaatje. Je wilt een zo aerodynamisch mogelijke fiets, dus de remmen moeten worden weggewerkt. Uiteindelijk is het een kwestie van trial and error, rijden en ondervinden", meent Plugge.

De Belkin-renners zelf zijn tegen de krant nog iets specifieker: het achterwiel van de fiets zat zo dicht tegen de achterrem en het frame aan, dat het er tegenaan liep als er veel kracht op kwam te staan.

Plugge stelt dat de fiets inderdaad niet zo stijf was. Hij zwabberde een beetje. "Dat gebeurt met wel meer tijdritfietsen, want hij moet ook nog verkocht worden aan de consument. Onze renners hoeven geen comfort, maar gewone mensen willen dat wel", zoekt ook Plugge naar redenen om zijn fietsleverancier niet in een al te slecht daglicht te plaatsen.

Of de problemen nu allemaal verholpen zijn, moet blijken bij de volgende grote test: de individuele tijdrit in de Vuelta over 36,7 kilometer. Op een uitdagend parcours verdedigen Robert Gesink (zevende) en Wilco Kelderman (zestiende) goede klasseringen.

Live vanaf 16.00 uur

De tijdrit is vanaf 16.00 uur LIVE te zien via NOS.nl, met commentaar van Gio Lippens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl