NOS NieuwsAangepast

"Koenders heeft de beste papieren"

Nu Frans Timmermans vandaag in Brussel praat over een mogelijke topfunctie bij de Europese Commissie, wordt er al druk gesproken over zijn opvolger. PvdA' er Bert Koenders lijkt het meeste kans te maken op de functie van minister van Buitenlandse Zaken. Politiek verslaggever Wilco Boom legt uit waarom.

Wat maakt Koenders de beste kandidaat voor de functie van minister van Buitenlandse Zaken?

"Gezien de internationale spanningen van de laatste tijd, in bijvoorbeeld Irak en Oekraïne, moet het iemand zijn met een brede bestuurlijke ervaring. Dan is het niet zo verwonderlijk dat er over Koenders gesproken wordt. De Partij van de Arbeid mag zelf een nieuwe minister aanleveren en hij is een van de eersten die wordt genoemd, en ook een van de weinigen die geschikt lijkt. Hij werkte eerder als VN-gezant in Ivoorkust en momenteel voor de grootste VN-missie in Mali. Hij heeft dus zeker een staat van dienst."

Heeft Koenders ook minpunten?

"Zijn imago is niet smetteloos. Hij spreekt ten eerste natuurlijk niet zoveel talen als Timmermans. Daarnaast kleeft er nog iets anders aan hem. In 2007 ging hij de fout in door een overheidsopdracht aan BKB te gunnen, een bedrijf dat toen werd gerund door partijgenoten. Maar die fout heeft hij toegegeven en hij heeft er boete voor gedaan.

"Politiek is het ook potentieel lastig door zijn sympathie voor de Palestijnse zaak. Daar heeft hij met toenmalig minister van Buitenlandse Zaken CDA'er Maxime Verhagen eens een knallende ruzie over gehad nadat hij de Israëlische blokkade van de Gazastrook beoordeeld had als het collectief straffen van de Palestijnse burgerbevolking, en dat mag niet volgens de Geneefse Conventies. Dit soort opmerkingen zouden hem in botsing kunnen brengen met coalitiepartner VVD, maar Koenders is ook wel politiek slim genoeg om dat te voorkomen."

Kan hij weg bij zijn huidige baan als VN-commissaris in Mali?

"Je kent misschien de uitdrukking: kerkhoven liggen vol met onmisbare mensen. Hij kan daar weg en voor dit soort functies is altijd wel iemand te vinden. Hij is ook vast niet de enige die de functie wil. Hij vindt het ministerschap kennelijk ook spannender."

Is zijn PvdA-profiel wel sterk genoeg?

"Op dit moment is dat naar buiten wat minder dan van de man die hij moet gaan opvolgen. Hij is nu vier jaar weg uit Den Haag. Aan de andere kant is hij op en top PvdA, bij de partij zijn ze hem echt niet vergeten. Hij zal het nog wel moeilijk krijgen om Timmermans op te volgen, want die heeft politiek en vooral ook deze zomer veel waardering geoogst voor zijn optreden rondom de MH17-aanslag, en dan in het bijzonder zijn toespraak voor de VN-Veiligheidsraad. Koenders moet een grote schaduw opvullen."

Is de functie van Timmermans bij de Europese Commissie al rond?

"Het is pas rond als het rond is, maar alles wijst er toch wel op. Vanmiddag is er een Kamerdebat en Rutte wil dan officieel de kandidatuur van Timmermans bekendmaken. Die zit op datzelfde moment bij de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker ,op de thee. We kunnen ervan uitgaan dat de benoeming nagenoeg rond is, het kan snel gaan. De benoeming van een opvolger volgt dan ook snel."

Moeten we blij zijn met het vertrek van Timmermans?

"Het is een verlies voor het kabinet en ook de oppositie vindt Timmermans bekwaam. Maar als iemand de gelegenheid krijgt om in de Eredivisie te spelen, moet je hem dan tegenhouden?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl