Droogte lost raadsel Stonehenge op
Een eeuwenoud raadsel over Stonehenge is opgelost dankzij de droogte van het afgelopen jaar. De enorme stenengroep in het zuiden van Engeland blijkt inderdaad vroeger een complete cirkel te zijn geweest.
Al sinds mensenheugenis vormt Stonehenge geen complete cirkel en wetenschappers ruzieden over de vraag of dat vroeger wél zo was. Het antwoord werd vorig jaar geleverd doordat het gras bij de cirkel uitdroogde, schrijven wetenschappers nu.
Slang te kort
Doordat de tuinslang van de beheerder te kort was, kon het gras bij de steencirkel niet worden besproeid. Daardoor ontstonden bruine plekken in het gras.
Een van de opzichters ontdekte dat de dorre plekken precies ontstonden op de plaatsen waarvan hij dacht dat er ooit de stenen hadden gestaan die ooit de cirkel completeerden. Zelfs zo veel jaar later was de grond daar nog zo anders van samenstelling dat het invloed had op de plantengroei.
Vaker?
Er werden snel foto's gemaakt met een drone, waarop de complete vorm van Stonehenge goed zichtbaar is. Ook sporen van oude opgravingen, zoals oude geulen, waren anders van kleur.
De beheerder denkt er nu over na om bij een volgende droogte ook andere delen van het prehistorische monument niet te bewateren, in de hoop ook daar ontdekkingen te doen.