Gangsterduo voor de rechter

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Het gangsterduo Marcos van der P. en Enise B. werd begin dit jaar berucht toen ze rovend en plunderend door het noordelijk en oostelijk deel van Nederland trokken.

Vandaag begint de rechtszaak tegen de twee met een pro-formazitting bij de rechtbank in Assen, de inhoudelijke behandeling begint pas later. Er zal waarschijnlijk alleen besloten worden dat het stel langer vast blijft zitten. De twee zullen niet bij de zitting van vandaag aanwezig zijn.

Spoor van geweld

Het stel werd in de media al snel 'de Nederlandse Bonnie en Clyde' genoemd, naar het gevreesde Amerikaanse misdaadkoppel. Wekenlang sloegen Van der P. en B. toe en schuwden daarbij grof geweld niet. Ze braken in bij verschillende woningen en namen twee keer met geweld hun slachtoffers mee in de kofferbak van een auto. De slachtoffers werden dan later weer vrijgelaten.

Zo werd na een inbraak een man meegenomen naar een camping in Enschede waar hij in zijn buik werd geschoten. De man overleefde het maar net.

Na een klopjacht van de politie werden de twee op 26 februari gepakt in het Duitse Schwerte. Ze werden herkend toen ze een pizza zaten te eten. In mei werd het stel overgedragen aan Nederland. Vorige week bleek dat de twee een bekentenis hebben afgelegd.

Crimineel verleden

Hoewel ze nog jong zijn (26 en 19 ten tijde van hun arrestatie), hebben de twee al een flink crimineel verleden, vooral Marcos van der P. De geadopteerde jongen uit het Friese dorpje Harkema belandt al vroeg in een justitiële instelling.

Maar ook Enise B. had een problematische jeugd. Uiteindelijk kwam zij in een jeugdinstelling terecht. Of zij via dat circuit haar criminele metgezel heeft ontmoet, is onduidelijk. Wat hen tot hun criminele tocht door Nederland heeft bewogen, is ook een raadsel.

Geen antwoord

Op al die vragen komt ook nog geen antwoord. De zitting van vandaag is vooral bedoeld om de formaliteiten te regelen. En die zijn er, zoals het zich laat aanzien, maar weinig. Het onderzoek door politie en justitie is zo goed als afgerond.

Bij de rechter-commissaris is het verzoek om de twee te laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum al goedgekeurd. Tot die tijd blijft het gangsterduo dus in de cel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl