NOS NieuwsAangepast

"Westen doet te weinig tegen ebola"

Het Westen kan veel meer doen om de uitbraak van ebola in West-Afrika te bestrijden. Dat schrijft de directeur van de Wereldbank, Jim Yong Kim, in een opiniestuk in The Washington Post.

Kim, die medicijnen studeerde en bij de WHO werkte aan de bestrijding van hiv/aids, stelt dat sprake is van een rampzalig inadequate reactie op de uitbraak.

Als ebola in New York of Boston was uitgebroken, zou het nooit zover komen, stelt Kim. Dat heeft volgens hem alles te maken met het feit dat de gezondheidsfaciliteiten daar veel beter zijn dan in West-Afrika. Hij wijst erop dat voor de uitbraak in Liberia, een van de getroffen landen, maar vijftig artsen werkzaam waren in publieke ziekenhuizen en klinieken.

1500 doden

Internationale organisaties en rijke westerse landen moeten zich meer inspannen om West-Afrikaanse landen te helpen, schrijft Kim. Volgens hem zouden er dan veel minder doden vallen. "Het zou een schandaal zijn om deze crisis verder te laten escaleren terwijl we de kennis, instrumenten en capaciteit hebben om de uitbraak te stoppen."

In West-Afrika zijn meer dan 1500 mensen omgekomen door ebola. Het is de zwaarste uitbraak sinds de ziekte in 1976 werd ontdekt bij de rivier Ebola, in het huidige Congo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl