NOS NieuwsAangepast

Timmermans op gesprek in Brussel

Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans heeft vandaag in Brussel een gesprek met Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De PvdA'er is in de race voor een topfunctie binnen de commissie, mogelijk wordt hij de tweede man achter Juncker.

Juncker wil deze week gesprekken voeren om de commissariaten in te vullen. Volgende week zou zijn ploeg dan gepresenteerd kunnen worden.

Haagse bronnen zeggen dat Timmermans in aanmerking komt voor een aanstelling als eerste vice-voorzitter, mogelijk als commissaris op Economische Zaken of Handel. De Nederlander oogstte internationaal veel lof met zijn optreden in de nasleep van de vliegramp in Oost-Oekraïne.

Tot voor kort werd Timmermans ook een goede kans toegedicht om de opvolger te worden van de Britse Catherine Ashton, als buitenlandvertegenwoordiger. Maar zaterdag werd duidelijk dat die post naar de Italiaanse Federica Mogherini gaat.

Kerngroep

Juncker wil het Europees bestuur anders gaan inrichten dan zijn voorganger Barroso. De Luxemburger heeft aangegeven niet wekelijks met alle commissarissen te willen overleggen, maar met een kerngroep van vice-voorzitters. Timmermans moet deel gaan uitmaken van die kerngroep.

Tot voort kort leek het er nog op dat de Nederlandse kandidaat minister Dijsselbloem van Financiën zou worden. De regering zou hem graag gezien hebben als commissaris van Economische en Monetaire Zaken. Dat lijkt inmiddels een gepasseerd station; de rol gaat mogelijk naar de Franse oud-minister Moscovici.

Ook minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking werd aanvankelijk vaak genoemd voor een commissariaat. Zij zou nu minister van Buitenlandse Zaken kunnen worden als Timmermans naar Europa gaat, maar Haagse bronnen zeggen dat de kans groter is dat Bert Koenders (PvdA) de post dan krijgt. Koenders is nu VN-gezant voor Mali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl