NOS VoetbalAangepast

Transfers: PSV sterker, Ajax levert in

De zomertransferperiode zit erop. De eredivisie verloor weer veel: de topscorers Alfred Finnbogason en Graziano Pèlle bijvoorbeeld. Oranje-internationals verdwenen naar het buitenland. Vorig seizoen bepaalden Ajax, Feyenoord, FC Twente en PSV in die volgorde de top-4 van de eredivisie. PSV leverde van dat rijtje clubs eigenlijk niets in, Ajax juist het meest.

Hoofdpijn voor De Boer

Ajax verkocht van alle Nederlandse clubs de duurste speler: Daley Blind ging voor 17,5 miljoen euro naar Manchester United. Maar echte winnaars zullen ze zich in Amsterdam niet voelen na deze periode van wheelen en dealen. Behalve Blind vertrokken ook Christian Poulsen en Siem de Jong bij de landskampioen, toch belangrijke spelers. En ook het vertrek van reservedoelman Kenneth Vermeer naar aartsrivaal Feyenoord bezorgde trainer Frank de Boer hoofdpijn.

Wat kwam ervoor terug? Richairo Zivkovic viel tot nu toe alleen op met een rode kaart in het beloftenelftal en ook Robert Muric en Arkadiusz Milik hebben nog niet laten zien van meerwaarde te zijn. Alleen Nick Viergever speelde zich in het basiselftal. De statistieken van de op de valreep gehuurde Niki Zimling stemmen ook niet vrolijk: van de dertien basisplaatsen vorig seizoen bij Mainz speelde hij slechts één wedstrijd uit.

De spitspositie is een probleem. Want eigenlijk is Kolbeinn Sigthórsson de enige echte spits in de selectie en echt overtuigen deed de IJslander nog niet in zijn periode bij Ajax. Het zal voor Frank de Boer een hele opgave worden om met de huidige selectie de vijfde landstitel op rij te halen.

PSV beter

PSV daarentegen lijkt er beter op te zijn geworden in de zomer. De Eindhovenaren verloren eigenlijk geen enkele basisspeler, of het moet Tim Matavz zijn. Met Luuk de Jong, Andrés Guardado en de opnieuw gehuurde Karim Rekik lijken alle linies op orde bij PSV.

Het blijven van de internationals Georginio Wijnaldum en vooral de sinds het WK met veel zelfvertrouwen spelende Memphis Depay mag beschouwd worden als pure winst. Als Phillip Cocu ook nog Adam Maher aan de praat krijgt, is PSV de belangrijkste kandidaat om de titel van Ajax over te nemen.

Feyenoord verliest in breedte

Feyenoord dan, de nummer twee van vorig seizoen. Dat verloor met Graziano Pèlle 23 goals, maar Mitchell te Vrede vervangt hem vooralsnog voortreffelijk. In de breedte lijkt Feyenoord te hebben ingeleverd want verdwenen spelers als John Goossens, Ruud Vormer en Guyon Fernandez konden nog wel eens beslissend uit de hoek komen.

Jens Toornstra is overgenomen van FC Utrecht, maar het wordt voor de middenvelder nog een lastige klus om zich in de ploeg te spelen, want juist die linie, bestaande uit Jordy Clasie, Lex Immers en Tonny Vilhena, is ongewijzigd gebleven bij Feyenoord en uitstekend op elkaar ingespeeld. Bovendien is de ervaren Karim El Ahmadi na twee jaar Aston Villa teruggekeerd in De Kuip.

Verdedigend is Feyenoord er niet op vooruit gegaan. Met Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi vertrokken drie internationals. De aanwinsten Luke Wilkshire en Khalid Boulahrouz wacht de zware taak om dat trio te doen vergeten. Met in hun rug de nieuwe keeper Kenneth Vermeer.

FC Twente levert te veel in

In de schaduw van de traditionele top-3 haalde FC Twente miljoenen binnen door de verkoop van Dusan Tadic en Quincy Promes. Ook zag het basisspeler Roberto Rosales naar Spanje vertrekken. Daartegenover stond de komst van de talenten Hakim Ziyech en Kamohelo Mokotjo.

En op de valreep werd Ryo Miyaichi nog binnengehengeld bij Arsenal. De carrière van de ex-Feyenoorder is de laatste jaren echter een onbeschreven blad. Het financieel aan banden gelegde Twente lijkt te veel te hebben ingeleverd om een rol van betekenis te kunnen spelen. The-best-of-the-rest lijkt het maximaal haalbare voor de landskampioen van 2010.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl