NOS NieuwsAangepast

Amerikanen in de rij voor kalasjnikov

In de Verenigde Staten gaan kalasjnikov-geweren als warme broodjes over de toonbank, nadat de regering van president Obama de import van het wapen had verboden. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post.

De Amerikanen hebben sancties ingesteld tegen de maker van de kalasjnikov, het Russische Kalasjnikov Concern, waardoor het wapen niet meer geïmporteerd mag worden. Het is een van de maatregelen tegen Rusland in het Oekraïne-conflict. Na de bekendmaking begonnen wapenfanaten vrijwel direct het wapen op grote schaal in te slaan.

Koopdrift

Dat er ook veel soortgelijke wapens te koop zijn waar geen verbod op rust maakt de kopers niet uit. "Het Russische origineel wordt beschouwd als een van de beste", zegt een woordvoerder van een van de grootste wapenimporteurs in de VS tegen The Washington Post.

Jaarlijks worden tienduizenden kalasjnikovs in de Verenigde Staten geïmporteerd en verkocht. Omdat de wapens zo in trek zijn, levert dat wapenhandelaren nu veel geld op. Maar de sanctie kan er volgens Amerikaanse experts toe leiden dat ze op de illegale markt komen als ze in reguliere wapenwinkels niet meer te koop zijn.

Investering

Er zijn volgens de krant ook klanten die het geweer kopen als investering. Zij denken dat het in de toekomst een 'collector's item' wordt dat veel geld gaat opleveren. Sommigen hadden hiervoor nooit wapens in huis. Die groei van het aantal wapenbezitters kan leiden tot gevaarlijke situaties, zo wordt er gewaarschuwd.

Ook al verdienen de wapenhandelaren nu goed aan het wapenembargo, ze maken zich wel druk om de toekomst. Volgens sommigen is de maatregel een eerste stap om de verspreiding van wapens in de VS aan banden te leggen.

Michail Kalasjnikov

De Rus Michail Kalasjnikov was de ontwerper van het automatische vuurwapen, dat ook AK-47 heet. Hij overleed vorig jaar december en kreeg een staatsbegrafenis.

Zijn geweer is wereldwijd erg populair. In een brief aan de patriarch van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft Kalasjnikov op latere leeftijd nog geschreven dat hij er psychisch onder leed dat door zijn uitvinding zo veel mensen zijn gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl