NOS NieuwsAangepast

Libië valt steeds verder uit elkaar

Het parlement van Libië, dat uitgeweken is van de hoofdstad Tripoli naar de oostelijke stad Tobruk, heeft Abdullah Thini herbenoemd als premier. Hij heeft de opdracht gekregen om binnen twee weken een regering te vormen in een land dat steeds verder uit elkaar valt. Thinni kreeg voor zijn benoeming via de telefoon steun van de Amerikaanse minister Kerry.

Gisteravond had de regering toegegeven dat ze steeds minder greep heeft op de ministeries en staatsbedrijven in de hoofdstad.

Islamitische milities hebben de macht in Tripoli overgenomen. Zij hebben het vorige parlement, waarin vooral islamisten waren vertegenwoordigd, teruggeroepen naar de hoofdstad. De milities erkennen het parlement in Tobruk niet.

Anarchie

In Libië wordt al maanden gevochten. Het Noord-Afrikaanse land glijdt af naar anarchie nu rebellen die in 2011 gezamenlijk kolonel Kadhafi bestreden, elkaar nu de macht over het land en de olievoorraden betwisten.

De gevechten hebben nog geen invloed op de olieproductie. Handelaren zeggen dat het een lastige situatie wordt als rebellen de staatsbank overnemen waar de opbrengsten binnenkomen.

Op internet is een video geplaatst waarin te zien is dat tientallen mannen zich ophouden bij het zwembad van de verlaten Amerikaanse ambassade in Tripoli. Volgens de Amerikanen gaat het om een apart gebouw, en niet om de ambassade zelf. Het personeel werd vorige maand geëvacueerd.

Benghazi

Islamitische milities hebben vandaag een nieuwe poging gedaan om het vliegveld van de oostelijke stad Benghazi in handen te krijgen. Bij de gevechten zijn zeker tien doden gevallen in de troepen van oud-generaal Haftar, die de islamitische milities de oorlog heeft verklaard. Ook zijn er tientallen gewonden. De islamitische milities lijken aan de winnende hand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl