NOS NieuwsAangepast

Mogherini bekritiseert Poetin

Federica Mogherini, de nieuwe buitenlandchef van de Europese Unie, heeft in haar eerste interview onomwonden kritiek geleverd op de Russische president Poetin. Diens Oekraïne-beleid heeft geleid tot economische sancties waarmee Poetin volgens Mogherini de belangen van zijn eigen bevolking schaadt.

Mogherini werd zaterdag op de buitenlandpost benoemd, als opvolger van de Britse Catherine Ashton. Verscheidene Oost-Europese landen zouden hebben geprobeerd de benoeming van de Italiaanse te voorkomen, omdat ze te pro-Russisch zou zijn. Ze zou zich laten leiden door handelsbelangen: Italië is in Europa de op een na grootste handelspartner van Rusland.

Koerswijziging

In een interview met de Corriere della Sera zegt Mogherini dat de sancties Rusland tot een koerswijziging moeten brengen. Nu handelt het Kremlin tegen de belangen van het eigen volk in, vindt Mogherini. Ze is nu nog minister van Buitenlandse Zaken.

In maart kondigden de EU en de VS sancties af tegen Rusland wegens de annexatie van de Krim. De strafmaatregelen werden verzwaard na het neerhalen van de Maleisische Boeing met bijna 300 vooral Nederlandse inzittenden. Gisteren kondigde de EU nieuwe, zwaardere sancties aan die volgende week ingaan als Rusland niet inbindt over Oekraïne.

Onbetrouwbaar

Mogherini bekritiseerde ook Poetins openlijke twijfel over de toekomstige status van Zuid- en Oost-Oekraïne, omdat zulke opmerkingen de territoriale integriteit van Oekraïne verder ondermijnen. Ze vindt dat de Russische president zich een onbetrouwbare gesprekspartner toont.

Poetin heeft volgens Mogherini nooit de beloftes waargemaakt die hij in Genève, Normandië en Berlijn heeft gedaan. Hij heeft ook ook nagelaten de separatisten tot de orde te roepen na het neerschieten van de Boeing. Het verschil tussen belofte en concrete actie is enorm, zegt Mogherini.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl