NOS NieuwsAangepast

Duitsers hebben miljardenoverschot

De Duitse economie heeft in de eerste helft van dit jaar goed gedraaid. Dankzij de stevige economische groei in de eerste drie maanden heeft de Duitse staat een begrotingsoverschot van 16,1 miljard euro. Het is het eerste overschot voor de Duitse federale overheid sinds 1991.

De staatskas werd vooral gevuld door de aantrekkende arbeidsmarkt die voor meer belastinginkomsten zorgde. De Duitse inkomsten van 636,9 miljard euro stegen daardoor harder dan de uitgaven, die uitkwamen op 620,8 miljard euro. Duitsland is de grootste en sterkste economie van de Europese Unie en wordt gezien als het trekpaard.

Krimp

Het tweede kwartaal verliep voor Duitse economie een stuk minder voorspoedig met een krimp van 0,2 procent. De krimp werd een maand geleden al bij een eerste raming duidelijk en werd vandaag bevestigd door het Duitse bureau voor de statistiek.

De krimp kwam vooral door de zachte winter. Daardoor kon in het eerste kwartaal flink worden doorgebouwd, waardoor de bouwproductie in het tweede kwartaal terugliep. De economische groei in de eerste drie maanden van 0,7 procent trok de boel uiteindelijk recht. Ook de consumentenbestedingen namen licht toe.

Schaduw

De Duitse centrale bank waarschuwde onlangs wel voor de schaduw van de crisis in Oekraïne en de Russische handelsoorlog en andere brandhaarden. De spanningen hebben al een rem gezet op investeringen en export en zorgen voor de nodige onzekerheid over het economisch herstel.

Vooralsnog houdt de centrale bank nog vast aan een groei voor dit jaar van 1,9 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl