NOS NieuwsAangepast

"Dit gaat enorme impact hebben"

Er was slechts één dag de tijd voor de enorme organisatie van de dag van nationale rouw voor de Nederlandse slachtoffers van vlucht MH17. Premier Rutte had pas een dag daarvoor bekendgemaakt dat woensdag 23 juli een dag van nationale rouw zou zijn.

In Nieuwsuur vertellen militairen, ambtenaren en uitvaartondernemers over de 24 uur die vooraf gingen aan die dag van nationale rouw. Hoe verliep de organisatie?

Eerst was er alleen sprake van een ceremonie voor de terugkeer van de kisten met de slachtoffers, vertelt nationaal coördinator terrorismebestrijding Dick Schoof. Maar tijdens het organiseren werd duidelijk dat in feite werd gebouwd aan een dag van nationale rouw.

Enorme impact

"Toen we een beeld in ons hoofd hadden van hoe de ceremonie eruit moest zien, wisten we: dit gaat een enorme impact hebben op iedereen die kijkt en die dit meemaakt. Daarom werd geopperd dat dit een dag van nationale rouw zou moeten zijn."

Er is bewust gekozen voor stilte tijdens de ceremonie, zegt hij. "We wisten dat het lang zou duren, maar toch hebben we daarvoor gekozen. De stilte maakt dat het waardig is. Dus geen muziek en geen speeches. Iedereen zette in op een waardige terugkeer, juist door de beelden uit Oekraïne."

Kijk hier naar een terugblik op de voorbereidingen in Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl