NOS NieuwsAangepast

Duitse geweren voor Koerden

De regering-Merkel heeft besloten wapens en militaire voertuigen naar Noord-Irak te sturen. De Duitsers steunen zo de Koerden in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). De leverantie bestaat uit machinegeweren, antitankraketten, communicatieapparatuur en pantservoertuigen.

Volgens Defensie-minister Von der Leyen is de zending groot genoeg om 4000 Peshmerga-strijders van materieel te voorzien. Duitsland trekt ook 50 miljoen euro uit voor de hulp aan vluchtelingen.

De wapens en voertuigen gaan de komende maand gefaseerd naar Noord-Irak. Het zijn onder meer 8000 G36-machinegeweren, vijf zwaar bepantserde Dingo-infanterievoertuigen van Duitse makelij en dertig Franse MILAN-anti-tanksystemen, inclusief 5000 raketten.

Taboe

Jarenlang waagde Duitsland zich niet aan wapenleveranties aan crisisgebieden in het buitenland. Het gold als een taboe, in verband met de Tweede Wereldoorlog.

Minister Von der Leyen zegt nu dat het besluit om wapens naar Noord-Irak te sturen te maken heeft met een humanitaire verantwoordelijkheid en argumenten op het gebied van veiligheidspolitiek. "We moeten de mensen in nood helpen en IS stoppen." Bondskanselier Merkel komt morgen in de Bondsdag met een toelichting.

Helmen

Duitsland is een van de vele landen die militair materieel aan de Koerden leveren. Nederland stuurde vorige week helmen en scherfvesten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl