NOS NieuwsAangepast

Eurosceptici winnen in Saksen

De enige partij die flink heeft gewonnen bij de parlementsverkiezingen van vandaag in Saksen zijn de eurosceptici van AfD (Alternative für Deutschland). De partij, die vorig jaar werd opgericht, haalde in de Oost-Duitse deelstaat 10 procent van de stemmen, blijkt uit exitpolls van de publieke omroepen ARD en ZDF.

Het is voor het eerst dat de AfD wordt gekozen in een deelstaatparlement. De eurosceptici kwamen in mei al in het Europees Parlement.

De christen-democratische CDU van bondskanselier Merkel verloor licht in Saksen, maar zal vermoedelijk doorregeren. Wel is daarbij een andere coalitiepartner nodig, want de liberale FDP haalde net als in de rest van Duitsland de kiesdrempel niet meer.

Saksen was de laatste van de zestien deelstaten waar de liberalen nog in de regering zaten. Vorig jaar verdwenen ze uit de Bondsdag en uit de landelijke regering.

Bevoegdheden

De eurokritische AfD vindt dat de euro als gemeenschappelijke munt heeft gefaald. Ook wil de partij bevoegdheden uit Brussel naar Berlijn terughalen. Immigratie moet volgens de AfD meer aan banden worden gelegd.

In Saksen wordt nu een coalitie van CDU (39 procent) en SPD (13 procent) verwacht, net zoals op landelijk niveau. Deelstaatpremier Tillich (CDU) sluit samenwerking met de AfD uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl