NOS WielrennenAangepast

Etappezege Anacona, rood Quintana

Winner Anacona heeft in de Vuelta de negende etappe gewonnen. De Colombiaan van Lampre kwam in de rit over 185 kilometer naar Aramón Valdelinares alleen aan. Nairo Quintana nam de rode trui over van Alejandro Valverde.

Vanuit de start regende het demarrages, maar het duurde even voordat de juiste samenstelling was gevonden. Na zo'n 30 kilometer lukte het een groep van 31 renners een gat te slaan. In de groep zaten geen Nederlanders, maar Belkin had de Duitser Paul Martens voorin en Argos was door diens landgenoot Nikias Arndt vertegenwoordigd.

In de voorlaatste klim (tweede categorie) reden Anacona, Bob Jungels en Javier Moreno weg van hun medevluchters. Al snel bleek Anacona de beste klimmer. De Colombiaan had zicht op de dagzege én op de leiderstrui.

Anacona mist rood

Klassementsleider Valverde mocht 2.50 verspelen op de koploper en lange tijd leek het erop dat de Lampre-renner de trui zou pakken. Anacona hield niet genoeg over, maar was al dolblij met de etappezege.

In de slotklim snelde Contador weg uit de groep met de favorieten. Joaquim Rodriguez en Nairo Quintana hielden de Spanjaard in het vizier, maar Chris Froome en Valverde moesten passen. Ook Belkin-renners Wilco Kelderman, Laurens ten Dam en Robert Gesink konden niet mee.

Op de meet was het even rekenen en de uitkomst was dat Quintana de rode trui in handen kreeg. Gesink zakte van de zevende naar de achtste plaats. Kelderman moest zijn tiende plaats inruilen voor de zestiende plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl