NOS NieuwsAangepast

Militairen bevolken kabinet Thailand

Het Thaise leger heeft zijn greep op de binnenlandse politiek versterkt. Elf van de 32 leden van het nieuwe kabinet van premier Prayuth zijn hoge militairen die geen enkele politieke ervaring hebben.

De militairen die zijn aangesteld, gelden als bondgenoten van de premier en zijn in veel gevallen hoofdrolspelers geweest tijdens de politieke onrust in Thailand van de afgelopen jaren.

Neerslaan van 'roodhemden'

Enkele nieuwe ministers waren als militair betrokken bij het neerslaan van de betogingen in 2010. De betogers waren aanhangers van de verdreven premier Thaksin en stonden bekend als 'de roodhemden'. In twee maanden tijd kwamen zo'n negentig mensen om het leven.

De elf militairen komen op posten als Defensie, Justitie, Buitenlandse Zaken, Handel en Vervoer. Het kabinet bestaat verder uit 21 burgers, onder wie de voormalige minister van Financiën, Pridiyathorn Devakula. Hij is de nieuwe vice-premier.

Staatsgreep

De 60-jarige premier Prayuth is zelf generaal. Hij kwam in mei aan de macht met een staatsgreep en vorige week benoemd tot regeringsleider. De stemming in het parlement was een formaliteit. Er zitten alleen leden in die door de militaire machthebbers zijn aangewezen, onder wie veel leger- en politiefunctionarissen. De stemverhouding was 191 tegen 0.

Premier Prayuth heeft aangekondigd dat hij voorlopig geen nieuwe verkiezingen uitschrijft. Hij wil dit jaar eerst een aantal politieke hervormingen doorvoeren, met steun van het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl