NOS NieuwsAangepast

Meteoriet is nu 16 meteorietjes

De teruggevonden meteoriet van Serooskerke is vandaag gratis te zien bij sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. De steen is in stukken teruggekomen. "Maar daardoor niet minder waard", zegt planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet.

De steen is weer netjes achter glas opgeborgen. De Vet: "Het is een broos steentje. In je hand kan hij al verpulveren. Tijdens de diefstal is hij ruig behandeld. Daarom zijn er nu zestien stukken in plaats van één steen."

De steen had er bij zijn aankomst in Zeeland in 1925 een ruimtereis van ongeveer 24 miljoen jaar op zitten. "Als je nagaat hoeveel kilometer hij heeft afgelegd... dat kun je je gewoon niet voorstellen", zegt een enthousiaste bezoekster.

Broos steentje

Bij de diefstal verdwenen ook enkele andere meteorieten. Maar die van Serooskerke is volgens een medewerker van museum Sonnenborgh het belangrijkst. "Hier zijn er maar dertig van op de wereld. Bovendien is hij in Nederland terechtgekomen."

Een paar dagen na de verdwijning vonden twee tennissers de meteoriet per toeval. Hij lag in de bosjes bij een tennisbaan in Utrecht. De steen is door de beschadiging niet in waarde gedaald. Voor wetenschappelijk onderzoek zijn de overgebleven stukken nog groot genoeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl