NOS NieuwsAangepast

Leger Irak doorbreekt beleg Amerli

Iraakse troepen zijn samen met sjiitische milities en Koerdische strijders het Noord-Iraakse stadje Amerli binnengetrokken. Amerli wordt al wekenlang belegerd door IS-strijders, die de sjiitische Turkmeense bewoners als afvalligen zien.

Het leger zou een deel van de IS-strijders hebben verslagen voordat het de stad binnenging. Op andere plekken rond Amerli wordt naar verluidt nog steeds gevochten.

Het Amerikaanse leger bombardeerde dit weekend stellingen van IS bij Amerli. Ook werden hulppakketten uitgeworpen boven de stad. Bij de hulpactie waren ook toestellen van Australië, Frankrijk en Groot-Brittannië betrokken.

Waarschuwing

De inwoners van Amerli kampen met een groot voedseltekort door de belegering. Sinds half juli heeft IS het stadje omsingeld en kunnen er nauwelijks nog goederen binnengebracht worden. Er is een groot tekort aan schoon drinkwater en de elektriciteit is afgesloten.

De VN waarschuwde vorige week voor een massamoord in Amerli. Naar schattingen zijn zo'n 15.000 mensen achtergebleven in het stadje.

"Hongerig, wanhopig"

Verslaggever Jan Eikelboom, die in de Koerdische hoofdstad Erbil is, benadrukt dat de opmars van het leger bij Amerli niet gezien kan worden als doorbraak in de strijd tegen IS. "De Amerikanen hebben gezegd dat het een beperkte operatie wordt. Dit is niet de beslissende slag om de strijd te winnen."

In Erbil zag Eikelboom tienduizenden vluchtelingen, die onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven. "Mensen zijn hongerig, wanhopig, radeloos, vooral omdat ze het gevoel hebben dat ze hier voorlopig nog even zitten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl