NOS VoetbalAangepast

'Daley gaat, Daley komt' bij Ajax?

Terwijl de ene Daley Ajax verruilde voor Manchester United, kan de andere Daley zomaar binnenkomen. Daley Sinkgraven staat in de belangstelling van de Amsterdamse club. De twee Daleys hebben niet alleen hun voornaam en hun voetbaltalent gemeen, ze hebben beiden een voormalige voetbalprof als vader.

Waar de 24-jarige Daley Blind met Danny Blind een 42-voudig international als vader heeft, stond de wieg van de andere Daley bij Harry Sinkgraven, oud-speler van FC Groningen, Cambuur Leeuwarden en FC Zwolle. Na zijn actieve loopbaan was Sinkgraven senior onder meer werkzaam als assistent-coach bij Zwolle en als hoofdcoach bij FC Emmen en de vrouwen van sc Heerenveen. Momenteel is hij actief in China.

Debuut onder Van Basten

Daley Sinkgraven werd geboren in Assen en groeide op in Meppel. Hij zette zijn eerste stappen op het voetbalveld bij MVV Alcides uit Meppel, zat op de voetbalschool van PEC Zwolle en kwam al op jonge leeftijd bij sc Heerenveen terecht.

Hij doorliep daar de jeugdopleiding en debuteerde op 18 januari 2014 onder coach Marco van Basten in de eredivisie tegen Roda JC. Sinkgraven kwam in de extra tijd in het veld als vervanger voor Hakim Ziyech.

Contract

Afgelopen seizoen verscheen hij vijftien keer op het veld, waarvan vijf keer in de basis. Daarin was de linkspoot goed voor vier assists. In maart van dit jaar tekende Sinkgraven een verbeterd contract met Heerenveen tot medio 2017, met voor de club een optie voor nog twee jaar.

"Ik wil hier graag langer blijven, want ik heb het erg naar mijn zin en ik krijg nu de kans om in het eerste team te spelen", zei hij toen op de website van Heerenveen. "Redenen om weg te gaan heb ik niet. Het gaat goed met me, maar voor mijn gevoel ben ik nog niet zo ver om al na te denken over een stap hogerop."

Het gaat snel

Dit seizoen is Sinkgraven basisspeler, aanvankelijk als linksbuiten en na het vertrek van Hakim Ziyech naar FC Twente als spelbepalende middenvelder. Afgelopen vrijdag volgde zijn eerste uitnodiging voor Jong Oranje.

Het gaat snel met Daley Sinkgraven, maar het kan nog sneller als Ajax hem nog voor het sluiten van de transfermarkt naar Amsterdam haalt. De interesse is er in ieder geval.

Is Sinkgraven toe aan de volgende stap? Co Adriaanse was afgelopen zondag in Studio Voetbal niet voor de eerste keer bijzonder lovend over het talent. "Hij is de nieuwe Ziyech, maar misschien wel beter in de omschakeling en ook verdedigend beter", oordeelde Adriaanse. "Aan de zijkant kan hij ook gevaarlijk zijn. Hij is in staat mensen te passeren."

Interesse Ajax

Nog geen week na de uitspraak van Adriaanse is er belangstelling van Ajax. Als kind was Ajax zijn favoriete Nederlandse club. Na het duel met FC Utrecht (3-1) sprak hij met NOS-verslaggever Arno Vermeulen. "De interesse van Ajax is een groot compliment. Ajax blijft een mooie club", reageerde hij. "Verder wil ik er niks over zeggen. Het is heel pril."

Trainer Dwight Lodeweges hoopt dat Sinkgraven voor Heerenveen behouden blijft. "Daley is een genot om te zien, hij kan ongelooflijk goed voetballen. Ik wil hem er graag bijhouden, we willen hem absoluut niet kwijt. Het zou voor hem mooi zijn als hij hier nog één of twee jaar speelt. Hij heeft zo veel kwaliteiten, laat hem hier maar gedijen in onze jonge ploeg. Ik kan me voorstellen dat je als speler denkt dat je zo'n kans niet meer krijgt, maar die gaat hij absoluut wel krijgen."

Advies vader

"Voor hetzelfde geld wordt het 'Daley gaat, Daley komt' bij Ajax", opperde Vermeulen. "Ja, voor hetzelfde geld wel, ja", antwoordde het talent. De mening van zijn vader telt sowieso mee. "Hij geeft me advies hoe ik dingen moet aanpakken en bij het maken van keuzes. Maar ik bepaal."

Heerenveen laat Sinkgraven niet zomaar gaan, zo veel is wel duidelijk, ook bij de voetballer zelf: "Dat heb ik ook door."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl