NOS NieuwsAangepast

"Strafzaken vertraagd door MH17"

De identificatie van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 trekt een zware wissel op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Door de vele (DNA-)onderzoeken die het instituut uitvoert, komen de reguliere werkzaamheden in de knel. Strafzaken lopen daardoor vertraging op of komen zelfs stil te liggen. Dat meldt RTL Nieuws na eigen onderzoek.

Te weinig capaciteit

RTL heeft een brief in handen die het NFI op 19 augustus aan het ministerie van Veiligheid en Justitie stuurde. Daaruit blijkt dat het instituut te weinig capaciteit heeft om zowel het onderzoek naar de vliegramp als het reguliere werk te doen.

"Er wordt met man en macht gewerkt, waaronder in de avonduren en weekenden, om dit belangrijke onderzoek zo goed en snel mogelijk uit te voeren", staat in de brief. "Het is echter bijzonder veel werk en dit betekent dat vrijwel alle beschikbare deskundigen en onderzoeksapparatuur hiervoor worden ingezet."

Vertraging

Het gevolg daarvan is dat bijvoorbeeld het strafonderzoek naar sommige DNA-sporen tot vier weken vertraging oploopt. Het NFI neemt bepaalde onderzoeksverzoeken zelfs niet meer in behandeling.

Volgens RTL mogen de politie en het Openbaar Ministerie in dit soort gevallen forensisch experts van buiten inhuren, maar hebben ze dat tot op heden nog niet gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl