NOS NieuwsAangepast

"Europa in oorlog met Rusland"

De Litouwse president Daila Gribauskaite vindt dat Rusland in oorlog is met Oekraïne en daardoor feitelijk ook met Europa. Ze zei dat bij aankomst op de EU-top in Brussel, waar ook de Oekraïense president Porosjenko zal spreken.

Gribauskaite wil dat de EU Oekraïne wapens levert. Ze vindt dat de EU Oekraïne moet helpen zich te verdedigen, omdat dit land volgens haar namens heel Europa vecht.

Sancties

De Franse president Hollande zei dat de EU gedwongen zal zijn Rusland te straffen met nieuwe sancties als dit land verdergaat met zijn militaire interventie in Oekraïne. Volgens hem moeten de Europese leiders handelen, nu bewezen is dat Rusland wapens levert aan de pro-Russische rebellen en steeds meer militairen de grens overstuurt.

Bondskanselier Merkel en premier Rutte spraken over een zeer ernstige en zorgwekkende situatie, maar hielden zich verder op de vlakte.

Rutte had voor het begin van de top ook nog een ontmoeting met president Porosjenko. "Gesproken over MH17 en de zorgelijke situatie in Oost-Oekraïne", twitterde de premier na afloop.

Topfuncties

Op de EU-top wordt vrijwel zeker ook beslist over twee topfuncties: die van voorzitter van de Europese Raad en die van Buitenlandcoördinator. De Poolse premier Donald Tusk wordt gezien als favoriet voor de opvolging van Herman van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad, de Italiaanse Federica Mogherini is de gedoodverfde nieuwe buitenlandcoördinator.

Merkel zei dat ze gelooft dat de EU-leiders erin slagen over de twee posten beslissingen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl