NOS NieuwsAangepast

Klant draait op voor hoge bankbuffer

Nederlandse banken laten vooral de klant opdraaien voor de hogere internationale kapitaaleisen. Amerikaanse banken hebben juist in hun eigen kosten gesneden om zo meer reserves te krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Vallstein. Banken moeten vanwege nieuwe internationale regels hun reserves verhogen.

Lenen duurder

Nederlandse banken hebben ervoor gekozen om vooral de klanten daarvoor te laten betalen. Nergens hebben banken de kosten voor lenen zo verhoogd als in Nederland.

Volgens Vallstein-onderzoeker Hugo van Wijk is dat te verklaren door het gebrek aan concurrentie in Nederland. Hij wijst erop dat er in Nederland maar drie grote banken zijn. "In Duitsland is er meer concurrentie en zijn de rentemarges een stuk minder verhoogd."

Ontslaan

Amerikaanse banken kozen ervoor om vooral in de kosten te snijden. De afgelopen jaren zijn hun kosten met 30 procent verlaagd, bijvoorbeeld door personeel te ontslaan en salarissen te verlagen.

Bij Nederlandse banken werd er ook gereorganiseerd, maar daalden de kosten slechts met een kleine 3 procent.

"Een mogelijke verklaring daarvoor is het ontslagrecht", zegt Van Wijk. "In de Verenigde Staten kun je mensen makkelijker ontslaan dan in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl