NOS NieuwsAangepast

Aanval op Filipijnse VN'ers Golan

Syrische rebellen hebben vanmorgen op de Golanhoogten het vuur geopend op een groep Filipijnse VN-vredesmilitairen. Daarbij is niemand gewond geraakt, heeft een woordvoerder van het Filipijnse ministerie van Defensie verklaard.

De aanvallers slaagden er niet in het kamp te overmeesteren. De rebellen van het extremistische al-Nusra-front hebben het gemunt op de VN-militairen op de Golanhoogten, nu ze de dienst uitmaken langs dit deel van de grens tussen Syrië en Israël.

Donderdag ontvoerden de rebellen 44 blauwhelmen uit Fiji. Die zijn nog altijd spoorloos.

Omsingeld

Twee kampen van Filipijnse vredesmilitairen worden al drie dagen omsingeld door de rebellen. Veertig Filipijnen wisten vanmorgen de aanval van de rebellen op hun kamp af te slaan. Ierse blauwhelmen hebben 35 Filipijnen uit het tweede kamp ontzet en meegenomen.

Ook daarbij is niemand gewond geraakt,

Ontvoering

De VN en Fiji zeggen met de rebellen te onderhandelen over de vrijlating van de Fijische VN-militairen. Al-Nusra, dat banden onderhoudt met het terreurnetwerk al-Qaida, gijzelt vaker mensen om hen te kunnen uitruilen tegen gevangengenomen medestrijders in Syrië en Libanon.

De 44 ontvoerde VN-militairen zouden voorlopig genoeg eten en drinken hebben. Ook zouden de blauwhelmen ongedeerd zijn.

UNDOF-missie

De VN-missie op de Golanhoogten is bedoeld om Israëlische en Syrische troepen van elkaar te scheiden. In totaal bestaat de UNDOF-missie uit ruim 1200 militairen uit zes landen: Fiji, India, Ierland, Nepal, de Filipijnen en Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl