Vanaf 2017 geen lotingstudie meer
De loting voor populaire studies wordt in 2017 afgeschaft. Dat heeft minister Bussemaker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Studenten worden vanaf 2017 geselecteerd op basis van een aantal kwaliteiten, waardoor volgens de minister de kans groter is dat de juiste student op de juiste plek komt.
Als een studie te veel aanmelders heeft gaat een onderwijsinstelling vanaf 2017 selecteren op onder meer onderwijsprestaties, persoonlijkheid en motivatie van een student.
Succes
Bij de huidige numerus fixus-opleidingen telt alleen het gemiddelde eindexamencijfer als criterium voor toelating tot een populaire studie. Volgens minister Bussemaker is dat niet genoeg, omdat het succes van een studie afhangt van meer factoren dan alleen de prestaties op de middelbare school.
Hoewel de selectie voor populaire studies straks per onderwijsinstelling geregeld wordt, komt er wel een landelijke deadline waarop studenten zich moeten hebben aangemeld voor zo'n studie: 15 januari. Aanmelders moeten dan uiterlijk drie maanden later horen of ze zijn aangenomen.
Vorig jaar hebben zich ruim 56.000 studenten aangemeld voor een lotingstudie, zoals bijvoorbeeld geneeskunde, criminologie en rechtsgeleerdheid. Dat is bijna een derde van alle studenten die in 2013 in het hoger onderwijs begonnen.
Achter de cijfers
Scholierenorganisatie LAKS is enthousiast over de nieuwe selectiemethode. "Eindelijk wordt er gekeken naar de persoon achter de cijfers", zegt een woordvoerder. Het LAKS is niet bang dat middelbare scholieren straks minder gemotiveerd worden om hoge cijfers te halen, omdat de cijfers een rol blijven spelen in de selectie.