NOS NieuwsAangepast

Sovjet-spion Walker overleden

In een gevangenisziekenhuis in North Carolina is de Amerikaanse Sovjet-spion John Walker (77) overleden. Hij was verantwoordelijk voor een van de grootste veiligheidslekken in de Koude Oorlog doordat hij als marineman geheime informatie door kon spelen aan de Russen.

Walker wilde veel geld verdienen door te spioneren voor de Russen. Daarom liep hij in 1967 de Russische ambassade binnen met een codekaart van de Amerikaanse marine. Als communicatieofficier kon hij makkelijk beschikken over dat soort materiaal.

Nadat hij in 1976 met pensioen was gegaan, zette hij zijn zoon, zijn broer en een vriend in om de spionageoperatie door te laten gaan. Ook zij waren werkzaam bij de marine.

Ex-vrouw

Door de activiteiten van Walker konden de Russen miljoenen codeberichten ontcijferen en bleven ze op de hoogte van Amerikaanse manoeuvres. Ook leverde de groep van Walker informatie over de nieuwste wapensystemen.

Walker viel door de mand doordat zijn ex-vrouw verbolgen was over het feit dat hij hun zoon betrok bij zijn activiteiten en de FBI belde. Nadat hij was gesnapt, bekende Walker schuld om een lagere straf voor zijn zoon te krijgen.

Walker junior ging 15 jaar de cel in, terwijl zijn vader levenslang kreeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl