"Super om op Bosbaan te winnen"

De lichte vrouwen dubbelvier maakten hun favorietenrol bij de WK roeien meer dan waar. Mirte Kraaijkamp, Lisa Wörner, Maaike Head en Ilse Paulis wonnen in de finale met groot machtsvertoon.

Voor Kraaijkamp en Head was het voor de tweede keer op rij dat ze de wereldtitel in deze niet-olympische klasse wisten te veroveren. Vorig jaar deden ze dat in het Zuid-Koreaanse Chungju, nu dus in eigen land, op de Bosbaan in Amsterdam. "Dit is echt heel bijzonder", zegt Head dan ook. "Je komt over de streep en je hoort iedereen juichen. Familie en vrienden, iedereen is erbij. Ja het is echt heel mooi om hier te winnen."

Daar kan Paulis zich alleen maar bij aansluiten. Samen met Wörner maakte ze haar debuut in deze boot op een WK. Dat is een extra feestje waard: "Zeker omdat het hier in Amsterdam is, waar we elke dag heel hard trainen. Dat voelt bijzonder."

Favorietenrol

Het nederlandse viertal was favoriet voor het goud, maar druk voelde Paulis niet voor de start. "Ik heb het vooral gezien als vertrouwen, ook van de rest van de wereld. Het is best wel lekker om als favoriet aan de start te liggen en het dan ook nog waar kunnen maken." Ook Kraaijkamp maakte zich voor de race niet druk. "Goed roeien, dan zien we het wel, dat was de instelling. En volgens mij hebben ondanks de harde wind wel aardig geroeid."

Dat aardige roeien deden de vier Nederlandse vrouwen al vanaf de eerste keer dat ze bij elkaar in de boot zaten, zegt Woerner. "Die eerste keer voeren we meteen onder het wereldrecord. Dus was er vanaf het eerste moment ook meteen die druk, je gaat voor goud. We hebben dan ook tegen elkaar gezegd, als we doen wat we kunnen, dan krijg je wat je verdient."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl