NOS NieuwsAangepast

Bouterse junior bekent schuld

Dino Bouterse heeft in de VS een schuldbekentenis afgelegd. De 41-jarige zoon van de Surinaamse president kan daardoor strafvermindering krijgen.

Bouterse junior zit al een jaar in New York in de cel op verdenking van cocaïnesmokkel naar de VS, wapenhandel en het aanbieden van hulp aan Hezbollah-strijders. In werkelijkheid ging het om een Amerikaanse undercoveragent. De Libanese Hezbollah-beweging staat op de Amerikaanse lijst van terreurorganisaties.

Aanslagen

Dino Bouterse gaf vandaag onder meer toe dat hij iemand een vervalst Surinaams paspoort heeft bezorgd van wie hij dacht dat die lid was van Hezbollah. Ook erkende hij dat hij cocaïne naar de VS wilde smokkelen en dat hij een verboden wapen heeft gedragen.

De Amerikaanse justitie zegt beelden te hebben waarop is te zien dat Dino Bouterse een kilo cocaïne en een raketwerper uit een safe in zijn overheidskantoor haalt.

Hij zou de Amerikaanse undercoveragenten hebben verteld dat hij wel wat "harde jongens" kon gebruiken binnen Suriname. Verder was het de bedoeling dat hij Hezbollah wapens zou leveren voor aanslagen in Nederland en de VS.

Strafvermindering

Het is gebruikelijk bij Amerikaanse rechtszaken om van tevoren een deal te sluiten met de aanklager. In ruil voor een gedeeltelijke bekentenis krijgt de verdachte dan strafvermindering. Dino Bouterse, ooit door zijn vader aangesteld als leider van een anti-terreureenheid, kan een celstraf krijgen van vijftien jaar tot levenslang.

De rechter is van plan 6 januari uitspraak te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl