NOS NieuwsAangepast

Straf na aanslag Rwandees Z-Afrika

In Zuid-Afrika zijn vier mannen schuldig bevonden aan poging tot moord op een gevluchte Rwandese generaal. Welke straf de twee Rwandezen en twee Tanzanianen krijgen, bepaalt de rechter naar verwachting volgende maand. Twee anderen zijn vrijgesproken.

Generaal Faustin Kayumba Nyamwasa had vier jaar geleden politiek asiel aangevraagd in Zuid-Afrika, nadat hij in onmin was geraakt met de Rwandese president Kagame. Kort daarna werd hij voor zijn woning in Johannesburg neergeschoten. Hij overleefde de aanslag.

Gewurgd

Volgens Nyamwasa zit Kagame zelf achter de aanslag, maar die ontkent.

Ook wordt Kagame ervan beschuldigd achter de moord op een andere gevluchte criticus van de Rwandese regering te zitten, Patrick Karegeya. De vroegere baas van de Rwandese veiligheidsdiensten is eind vorig jaar gewurgd in Zuid-Afrika.

Bedreigen

De Rwandese regering oogst veel lof voor de economische vooruitgang die het land geboekt heeft sinds de genocide van 1994. Maar volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is er geen vrijheid van meningsuiting. De regering zou critici bedreigen en oppositiepartijen tegenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl