NOS NieuwsAangepast

Kritiek VN op 'racistische' politie VS

De Verenigde Naties hebben kritiek op de Amerikaanse politie. Een VN-comité tegen racisme zegt in een rapport dat de politie vaak overdreven en excessief geweld gebruikt tegen etnische minderheden.

Een van de opstellers van het rapport verwijst naar de dood van de zwarte jongen Michael Brown. Die werd eerder deze maand in het Amerikaanse Ferguson doodgeschoten door een blanke agent. Volgens de onderzoeker staat dat incident niet op zichzelf.

Agenten zouden discrimineren en verdachten onvoldoende beschermen. Ook vluchtelingen die illegaal de grens tussen Mexico en de VS oversteken zouden geregeld te maken krijgen met excessief geweld.

Verdrag

Het comité roept de VS op om het probleem aan te pakken. Iedere beschuldiging van racistisch geweld door agenten zou grondiger moeten worden onderzocht.

Het VN-comité controleert of landen zich houden aan het Verdrag inzake de uitbanning van elke vorm van rassendiscriminatie. Dat werd in 1965 opgesteld en is inmiddels door 177 landen geratificeerd, waaronder ook de VS.

De onderzoekers zien ook positieve ontwikkelingen in Amerika. Onder meer in het terugdringen van racisme op de werkvloer zijn vorderingen gemaakt, concluderen ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl