OM sloot deal over onderzoek MH17
Nederland heeft, naar nu bekend wordt, op 7 augustus een overeenkomst ondertekend met Australië, België en Oekraïne over het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp met MH17. Dat blijkt uit een Engelstalig persbericht namens de vier landen en de Europese justitie-organisatie Eurojust.
Onderdeel van de afspraak is dat de ondertekenaars de baas blijven over de informatie die ze zelf inbrengen. Ze kunnen dus een veto uitspreken over het openbaar maken van hun eigen gegevens. Dergelijke afspraken worden vaker gemaakt in internationale onderzoeken waarin gevoelige informatie van bijvoorbeeld inlichtingendiensten wordt gedeeld.
Maleisië moet nog tekenen
Opmerkelijk is dat Maleisië de overeenkomst niet heeft ondertekend, terwijl het land als een van de eerste onderzoekers op de plek van de ramp had. Volgens het Openbaar Ministerie neemt Maleisië wel deel aan de uitwisseling van gegevens, maar is er geen handtekening gezet.
Volgens het OM gaat Maleisië de overeenkomst wel tekenen. Dat zou nu nog niet gebeurd zijn, omdat er bij de andere landen voorbehouden zijn over justitiële samenwerking met een land waar de doodstraf wordt gehanteerd.
Kamervragen
Het persbericht komt vlak voor de beantwoording van Kamervragen over de kwestie. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde vragen over de vermeende non-disclosure agreement omdat berichten hierover circuleerden op internet. Volgens die berichten zou Maleisië hebben geweigerd om te tekenen omdat dat land zich niet kon vinden in de geheimhouding.
Volgens het Landelijk Parket komt het bericht over de overeenkomst nu naar buiten, omdat de verschillende landen daar nu behoefte aan zouden hebben. Het is niet duidelijk wat daar de reden voor is.
Onderzoek
Omtzigt zegt in een reactie inzage te willen hebben in de overeenkomst: "Ik wil weten of de inhoud het onderzoek naar de ramp belemmert, want daar gaat het hier uiteindelijk om". Het Kamerlid noemt het verder "bijzonder" dat er geen melding is gemaakt van de overeenkomst in de informatie die tot nu toe naar de Tweede Kamer is gestuurd.
De informatie die via het samenwerkingsverband naar buiten komt, zal in Nederland, Australië en Oekraïne gebruikt worden in een strafrechtelijk onderzoek. Er loopt in Nederland ook nog een onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.