NOS NieuwsAangepast

Overlevende Hindenburg dood

De laatste overlevende van de ramp met de zeppelin Hindenburg is overleden. Werner Franz overleed vorige week op 92-jarige leeftijd, maakte zijn weduwe vandaag bekend.

Franz was veertien toen hij als hutjongen meevoer met de zeppelin. De reis van Frankfurt naar New York eindigde op 6 mei 1937 in een catastrofe.

Watertank

Kort nadat het luchtschip was afgemeerd Lakehurst, New Jersey, brak er brand uit aan boord. Doordat de zeppelin met licht ontvlambaar waterstof was gevuld, ontstond een enorme vuurzee.

Franz raakte ingesloten door de vlammen. Door puur geluk brak er een watertank boven zijn hoofd en kon hij zonder verwondingen wegkomen.

Oorzaak onbekend

36 mensen kwamen bij het ongeluk om het leven, 62 opvarenden overleefden op wonderbaarlijke wijze. Het is nog altijd niet precies duidelijk waardoor de Hindenburg vlam vatte.

De ramp met de Hindenburg betekende het einde van het zeppelin-tijdperk. Er waren wel vaker luchtschepen verloren gegaan door brand, maar deze ramp werd uitgezonden op de Amerikaanse radio, door een verslaggever die in tranen uitbrak.

Omdat de aankomst van het grootste Duitse luchtschip in de VS nieuws was, werd het inferno ook vastgelegd op foto en film.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl