NOS NieuwsAangepast

Vluchteling Syrië last voor Libanon

Door redacteur Lynn Stroo

Wie door de straten van Beiroet loopt ziet ze overal: Syriërs. De Libanese hoofdstad wordt net als andere delen van het land overspoeld door vluchtelingen uit het buurland. Er zijn zelfs wijken waar inmiddels meer Syriërs dan Libanezen wonen.

"Ze zijn overal. In vervallen panden hangt ineens de was te drogen en de kinderen bedelen op straat", zegt journalist Daisy Mohr die in Beiroet woont. "De toestroom uit Syrië is een groot probleem voor Libanon."

Helft gevlucht

Vandaag maakten de Verenigde Naties nieuwe cijfers over de Syrische vluchtelingenstroom bekend. Meer dan de helft van alle Syriërs is op dit moment op de vlucht voor het geweld in hun land.

De VN heeft 1.175.504 Syriërs geregistreerd in Libanon, het buurland ten westen van Syrië met zo'n 4,5 miljoen inwoners. Ter vergelijking, Nederland met bijna vier keer zoveel inwoners heeft toegezegd 250 Syrische vluchtelingen op te vangen.

Het werkelijke aantal Syriërs in Libanon ligt waarschijnlijk nog wel hoger. "Sommige analisten zeggen dat het er inmiddels al rond de 2 miljoen zijn. Maar niemand weet het zeker, omdat veel mensen officieel niet als vluchteling geregistreerd staan", zegt Mohr, die al dertien jaar in Beiroet woont.

Geen opvang

De opvang van de vluchtelingen verloopt moeizaam. Mohr: "In tegenstelling tot Turkije en Jordanië heeft Libanon geen officiële opvangkampen. Dat is vooral om politieke redenen. Libanon heeft er slechte ervaringen mee, vanwege de vele Palestijnen die er in het verleden asiel zochten en nog steeds in groten getale door het hele land land wonen".

Volgens Mohr wonen de meeste Syrische vluchtelingen door het gebrek aan opvang overal en nergens. Ze zijn moeilijk bereikbaar voor hulporganisaties. "Ze zitten in leegstaande gebouwen, gastgezinnen of in zelfgebouwde tenten. Sommigen wonen letterlijk in dozen onder de brug."

"Het leven in Libanon is veel duurder dan in Syrië. Hoewel de Syriërs soms geld meenemen, kunnen ze vaak geen huis huren en belanden ze in de armoede."

Minder gastvrij

De houding van de Libanese bevolking tegenover de vluchtelingen is volgens Mohr de laatste tijd omgeslagen. "In het begin van de oorlog werden de Syriërs heel gastvrij opgevangen. Mensen namen ze zelfs in huis."

Inmiddels is de oorlog 3,5 jaar aan de gang en is duidelijk geworden dat de vluchtelingen voorlopig niet terug naar huis kunnen. De spanningen nemen daardoor toe, zegt Mohr.

"De Syriërs doen van alles om aan geld te komen en zijn bereid om voor een laag loon te werken. De Libanezen vinden dat op die manier hun banen worden afgepakt. Het protest vanuit de bevolking wordt steeds sterker."

Niet naar school

De vluchtelingen wonen voornamelijk in arme gebieden, waar ook de armere Libanezen wonen. De openbare voorzieningen zoals onderwijs en woningbouw waren daar al overbelast. "Er zijn wijken waar meer Syriërs dan Libanezen wonen, daar zijn dan ook meer Syrische dan Libanese schoolkinderen. De scholen kunnen de hoeveelheden absoluut niet aan, waardoor veel kinderen al jaren niet meer naar school kunnen", vertelt Mohr.

Een einde aan de stroom vluchtelingen lijkt nog niet in zicht. "Elke keer als er grote aanslagen zijn in Damascus of in Homs, komen weer duizenden Syriërs de grens over. Het is een groot probleem voor Libanon en ook de hulporganisaties hebben te weinig middelen om alle vluchtelingen te helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl