NOS NieuwsAangepast

Poetin maakt vergelijking met WO II

De Russische president Poetin heeft felle kritiek geuit op het Oekraïense regeringsleger. Hij vergeleek de langdurige omsingeling van de steden Donetsk en Loegansk met de belegering van Leningrad in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens een ontmoeting met jongeren buiten Moskou zei Poetin dat het optreden van het Oekraïense leger hem herinnert "aan Duitse fascisten en bezetters die onze steden omsingelden". Dat gebeurde ook in Poetins geboortestad Sint-Petersburg, dat toen nog Leningrad heette.

De Wehrmacht omsingelde Leningrad van september 1941 tot januari 1944. Ongeveer een miljoen inwoners kwamen om door honger, de kou en door gevechten.

"Eén volk"

Poetin zei tijdens het bezoek verder dat hij Russen en Oekraïners als één volk ziet. Het echte probleem van de crisis in Oekraïne is volgens Poetin dat Kiev niet serieus met de separatisten wil onderhandelen.

Voor zover bekend heeft de president niets gezegd over Russische troepenbewegingen in Oost- en Zuidoost-Oekraïne. Hij zei nog wel dat hij ervan uitgaat dat Rusland ondanks de crisis gastland is van het WK voetbal in 2018.

Peiling

De harde opstelling van Poetin in het Oekraïne-conflict legt hem in Rusland geen windeieren. Volgens de laatste peilingen zou Poetin, als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn, 71 procent van de stemmen krijgen. Bij de vorige verkiezingen in 2012 haalde hij 63,6 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl