NOS NieuwsAangepast

Inflatie eurolanden daalt naar 0,3%

De inflatie in de eurozone is in augustus verder gedaald naar 0,3 procent. In juli was de stijging van het prijspeil nog 0,4 procent. De inflatie in de eurolanden is al langere tijd extreem laag en fors onder de 2 procent, waar de Europese Centrale Bank naar streeft. Sinds oktober vorig jaar is de inflatie in de eurozone lager dan 1 procent.

Eurostat heeft geen inflatiecijfers voor afzonderlijke landen gegeven. Volgens het CBS was de inflatie in Nederland in juli 0,9 procent. Volgens de Europese rekenmethode, waarin de kosten van het eigen huis niet worden meegenomen, was de Nederlandse inflatie echter 0,3 procent.

In juni verlaagde de ECB de rente om de economie en de inflatie te stimuleren. De ECB wil niet dat de inflatie nog verder zakt of dat er zelfs negatieve inflatie, oftewel deflatie ontstaat.

Deflatie betekent dat dingen steeds goedkoper worden en dat kan erg slecht zijn voor de economie. Voor particulieren en bedrijven wordt het dan aantrekkelijker om te wachten met investeringen en aankopen tot de prijzen verder zakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl