NOS NieuwsAangepast

Migrantenprobleem Calais laait op

De havenplaats Calais wordt de laatste tijd overspoeld door migranten die via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië willen bereiken, in de hoop op een beter leven. Ze brengen niet alleen de politie, maar ook vrachtwagenchauffeurs in een lastig parket.

Calais is sinds de Kanaaltunnel twintig jaar geleden openging, altijd al een doorgangsroute voor migranten geweest, maar de laatste tijd is hun aantal explosief gestegen. Er zouden momenteel tussen de 1000 en 1300 Afrikaanse vluchtelingen in de stad ronddwalen.

Capaciteit

Iedere ochtend, middag en avond staan grote groepen illegalen langs de weg of bij de ingang van de Kanaaltunnel. Ze proberen ongemerkt vrachtwagens in te klimmen om daarin de oversteek te maken.

"Meestal zijn het 100 of 200 migranten die langs de weg staan, soms zelfs 300", vertelt een politieagent in een gesprek met correspondent Frank Renout. "Eén trekt de laadklep open en de anderen bestormen de vrachtwagen."

De vrachtwagens worden voor ze de Kanaaltunnel ingaan gecontroleerd, maar de capaciteit om dat goed te doen is er niet, vertelt de agent. "'s Morgens en 's avonds zijn er maar twee patrouillewagens beschikbaar, met elk twee agenten."

Boete

Een Roemeense chauffeur vertelt dat vluchtelingen vanochtend om 04.00 uur alle vrachtwagens hebben opengemaakt. In zijn eigen truck hadden zich er twee verschanst. "Het ging makkelijk dit keer: ik heb gezegd dat ze eruit moesten. Maar soms moet ik de politie bellen."

Voor de chauffeurs is het van groot belang dat ze geen verstekelingen meenemen. "In Engeland krijg ik een boete van 2000 pond voor elke illegaal", verklaart de Roemeen. "En die moet ik zelf betalen."

Vechtpartij

Er is geen huisvesting voor de migranten: ze leven op straat of in leegstaande panden. Vechtpartijen zijn schering en inslag. Begin deze maand raakten vijftig mensen gewond toen er bij het uitdelen van het avondeten een vechtpartij uitbrak tussen honderden Eritreeërs en Sudanezen.

Volgens de burgemeester van Calais is de situatie onhoudbaar geworden. Ze heeft gepleit voor een opvangcentrum voor illegalen, maar dat verzoek is gisteren afgewezen door de Franse regering. Wel zijn er inmiddels twee extra eenheden van de mobiele eenheid naar Calais gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl