NOS NieuwsAangepast

Colleges over MH17 als eerbetoon

De Tilburg University eert hoogleraar Willem Witteveen met een reeks van 12 colleges over de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17. In de colleges spreken onder andere publicist Paul Scheffer en commissaris van de koning Wim van de Donk over de gevolgen van de ramp voor de politiek en de samenleving. Witteveen, die ook voor de PvdA in de Eerste Kamer zat, zat samen met zijn vrouw Lidwien en dochter Marit aan boord van het vliegtuig.

11 september

Organisator van de collegereeks is de Tilburgse hoogleraar Gabriël van den Brink, die bevriend was met Witteveen en samen met hem een boek publiceerde. Hij wil tijdens de colleges onderzoeken of de vliegramp voor Nederlanders vergelijkbaar is met de aanslagen op 11 september 2001. Onder andere de rol van het internationaal recht, de politiek en de media komen aan bod.

Van den Brink: "Plotseling is er een gebeurtenis die de vertrouwde orde heftig doorbreekt en wat doet dat met je? Ik heb helemaal niet de pretentie dat ik het antwoord daarop heb. Maar ik wil een begin maken met het proces van nadenken."

Erudiet

Dat Van den Brink zijn collega herdenkt met een reeks colleges is toepasselijk, zegt hij: "Ik heb ook persoonlijk veel verdriet gehad van die ramp en dit is in de eerste plaats een in memoriam. Maar als hoogleraar moet je tegelijkertijd voortdurend professioneel nadenken over de relatie tussen maatschappelijke gebeurtenissen en politiek."

Daarnaast was Witteveen er ook de persoon naar om het maatschappelijke debat naar de universiteit te brengen. Van den Brink: "Willem was een zeer erudiet man, een publieke intellectueel die niet alleen maar in zijn kamertje zat en dingen bedacht, maar iemand die zich ook met het openbare debat bemoeide."

De collegereeks begint aanstaande dinsdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl