NOS NieuwsAangepast

Suriname krijgt sociaal stelsel

Suriname krijgt volgend jaar een sociaal stelsel. Het parlement heeft vannacht gestemd voor de invoering van een minimumloon, een verplichte zorgverzekering en een pensioenstelsel. Op 1 januari is het sociale stelsel een feit.

Het minimumloon is voor volgend jaar vastgesteld op 4,29 Surinaamse dollar. Dat is ongeveer 1 euro. In 2016 en 2017 wordt het stapsgewijs verhoogd naar 6,14 dollar (1,42 euro). De premie voor de zorgverzekering is leeftijdsafhankelijk. Volwassenen gaan tussen de 35 en 40 euro per maand betalen.

Suriname heeft sinds vorig jaar al een gratis zorgverzekering voor jongeren en 60-plussers. De regering-Bouterse heeft beloofd dat de zorgverzekering voor die groepen kosteloos blijft.

Niet verplicht

Tot nu toe hadden in Suriname alleen ambtenaren recht op een pensioen. Volgens correspondent Harmen Boerboom kozen veel Surinamers daarom voor een baan bij de overheid. Bedrijven hebben vaker niet dan wel een pensioenvoorziening.

Ook een ziektekostenverzekering was tot nu toe niet verplicht. Met name in de binnenlanden van Suriname zijn daardoor veel mensen onverzekerd.

Boycot

De stemming volgde op een marathonzitting van de Nationale Assemblee. De stemming, om kwart over drie 's nachts, werd geboycot door de drie oppositiepartijen. De aanwezige parlementariërs stemden allemaal voor.

De vergadering werd geleid door Ronnie Brunswijk, een coalitiegenoot van president Bouterse. Hij sprak van een historisch moment voor Suriname. Brunswijk gaf ook zichzelf een schouderklopje: "Ik heb weer geschiedenis geschreven", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl