Blok verkoopt rijkskantoren

Minister Blok wil hulp van andere overheden en bedrijven bij het verkopen van rijksgebouwen en -terreinen die leegkomen. Volgens hem vragen de omstandigheden om creativiteit en durf.

Blok zegt dat het Rijk nooit eerder zo veel vastgoed moest afstoten. Het Rijk heeft de komende zes jaar zo'n 30 procent minder kantoorruimte nodig. De overheid wordt kleiner, er werken minder ambtenaren en er wordt meer aan flexwerken gedaan.

Goede locaties

Volgens de bewindsman kan het Rijk vanaf 2020 door panden af te stoten elk jaar 170 miljoen besparen. Blok benadrukt dat veel van de kantoren op goede locaties liggen, in stadscentra en dichtbij openbaar vervoer. Behalve om kantoren gaat het ook om instellingen als gevangenissen, rechtbanken en kazernes.

De minister erkent dat veel van dit type vastgoed niet zomaar op de markt kan worden gebracht omdat er geen directe vraag is naar verouderde gebouwen. Potentiële kopers hebben moeite om financiers te vinden. Blok wil nu dat het Rijk al voor de verkoop samen met bijvoorbeeld gemeenten nadenkt over nieuwe bestemmingen.

Verhuur

Volgens Blok kunnen sommige panden in plaats van te worden verkocht ook tijdelijk worden verhuurd. Die oplossing is goed voor het pand en voor de leefbaarheid in de omgeving, zegt de minister voor Wonen en Rijksdienst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl