Ontvoerde VN'ers "ongedeerd"

De 44 VN-vredessoldaten uit Fiji die gisteren op de Golanhoogten werden ontvoerd, zijn ongedeerd, zegt een hoge militair van het Fijische leger. De generaal zei wel dat hij geen direct contact heeft gehad met de gegijzelde militairen.

Hij maakte niet duidelijk van wie hij de informatie over de blauwhelmen had gekregen.

Belaagd

De Fijiërs maken deel uit van de UNDOF-missie die de vrede moet bewaken in de gedemilitariseerde zone op de Golanhoogten, een gebied tussen Israël en Syrië. De blauwhelmen werden gisterochtend in hun kamp aan de Syrische kant van de Golanhoogten belaagd door 150 rebellen uit Syrië.

Daarbij gaat het om strijders van het radicale al-Nusrafront, dat banden heeft met het terreurnetwerk al-Qaida.

De rebellen voerden de VN-militairen af naar een onbekende plek, aldus de Fijische generaal.

Filipijnen

De al-Nusra-strijders trokken vervolgens naar een ander VN-kamp met 75 Filipijnse blauwhelmen. Die weigerden zich over te geven.

Dat kamp wordt nog altijd door de Syrische rebellen omsingeld.

Grenspost

De spanning in de Golanhoogten is opgelopen omdat de Syrische rebellen vrijwel overal langs de grens het regeringsleger hebben verjaagd. De rebellen staan nu op 200 meter afstand van de Israëlische militairen die hun eigen kant van de grens bewaken.

Israël vreest voor gewelddadigheden van radicale strijders. Langs de 250 kilometer lange grens staat alleen maar een vijf meter hoog hek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl