NOS NieuwsAangepast

Weldoeners helpen minima Breda

De rijke die de arme helpt, bijvoorbeeld met een nieuwe koelkast of matras. Een Bredase die in de bijstand zat, heeft een site bedacht waarop het weldoeners gemakkelijk wordt gemaakt. Op Steungezin.nl kunnen ze eenvoudig de rekeningen van minima betalen.

Voorlopig kunnen alleen arme inwoners van Breda om hulp vragen. De rest van het land volgt mogelijk later.

Bijstand

De website is in het leven geroepen door Helma du Pont. De site was vandaag tijdelijk offline vanwege "de enorme toeloop", maar inmiddels weer bereikbaar.

Du Pont kwam op het idee toen ze zelf in de bijstand zat, zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb ervaren hoe het is als iemand anders iets voor je betaalt. Ik vond het zo fijn dat iemand dat voor mij deed. Dat gun ik andere mensen ook."

De site is sinds een paar dagen online. Geldschieters kunnen zelf bepalen voor wie ze een rekening betalen, op basis van profielen op de site. Tot nu toe hebben zich drie weldoeners gemeld. "Vooral om spullen voor kinderen te betalen. Maar oudere mensen hebben ook hulp nodig."

De stichting controleert of de mensen die rekeningen op de site zetten wel echt onder de armoedegrens leven. Als dat niet zo is, krijgt de donateur zijn geld terug.

Op de site staan momenteel ruim veertig profielen van hulpbehoevenden uit Breda. De hulpvragen lopen uiteen van een koelkast van 300 euro tot "het doopsel van mijn kleine meid", voor 115 euro.

Anoniem

De geldschieters blijven anoniem, maar krijgen wel de vraag hun gegevens achter te laten op de website. Du Pont: "Als donateur ben je dan bekend bij ons. We weten van profielhouders dat ze het fijn vinden om de donateur te laten weten wat het met hen heeft gedaan, dat iemand iets voor hen heeft betaald."

Het is de bedoeling dat op een later moment ook minima buiten Breda kunnen meedoen. "We moeten eerst zien hoe het hier gaat. Dan pas gaan we kijken of het verder kan worden uitgerold."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl