NOS NieuwsAangepast

IMF tevreden over Oekraïne

Het Internationaal Monetair Fonds is tevreden over de economische hervormingen in Oekraïne. Eerder dit jaar besloot het IMF een noodlening te geven van 17 miljard dollar. De uitbetaling daarvan verloopt in delen en is afhankelijk van de hervormingen die Kiev doorvoert. De raad van bestuur van het IMF keurt vandaag waarschijnlijk de tweede tranche goed.

De NOS sprak de Nederlandse bewindvoerder bij het IMF, Menno Snel. Snel is onder de indruk van de voortvarendheid waarmee het land nieuwe wetten maakt, terwijl er in het oosten van het land grote onrust is. "Het ziet ernaar uit dat Oekraïne zich aan alle afspraken heeft gehouden, dus ik verwacht een positieve uitkomst van de vergadering."

Omvangrijk

Het gaat om een vrij omvangrijk economisch programma. De hervormingen richten zich op de energiesector, het begrotingsbeleid, de belastinginning en anticorruptiemaatregelen."

"De wetten moeten leiden tot een eerlijker inkomensverdeling, lager energieverbruik, en een hogere energieprijs. Dat laatste was een netelig punt, voor sommigen is de gasprijs wel 40 procent verhoogd", zegt Snel.

De Oekraïense economie lijdt zwaar onder het conflict met pro-Russische rebellen in het oosten. "Het IMF houdt rekening met een krimp van 6 procent. Daar hebben we buffers voor ingebouwd."

Bewindvoerder Snel verwacht niet dat het land het IMF-geld zal misbruiken, bijvoorbeeld voor de aanschaf van wapens. "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Als Oekraïne zich daar niet aan houdt, krijgt het land geen positieve beoordeling meer en stopt de geldstroom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl