Code rood na uitbarsting IJsland

De autoriteiten op IJsland hebben code rood afgegeven na een uitbarsting van de Bárdarbunga-vulkaan. Het luchtruim rond het gebied is gesloten tot een hoogte van 5,5 kilometer.

De vulkaan zelf ligt onder een laag ijs. Het magma is ondergronds uit de vulkaan naar het noordoosten gelopen. Daar ligt geen ijs meer en is het door de aardkorst gebroken.

Het was geen explosieve uitbarsting. De lava liep over een lengte van een kilometer uit een lange spleet in de aarde.

Vliegverkeer

Het lijkt erop dat de vulkaan weinig as heeft uitgestoten, waardoor de overlast voor het vliegverkeer beperkt blijft. Voor de zekerheid vliegt een toestel van de IJslandse kustwacht vanochtend naar het gebied om de uitbarsting vanuit de lucht te bekijken.

De overlast had een stuk groter kunnen zijn als de vulkaan onder het ijs tot ontploffing was gekomen, zei vulkanoloog Manfred van Bergen van de Universiteit Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal. "Dan was de kans erg groot dat het een explosieve uitbarsting was geweest, waardoor veel asdeeltjes hoog in de lucht werden geblazen."

Van Bergen zegt dat zo'n explosieve uitbarsting nu nog steeds kan gebeuren, maar dat de kans door de uitbarsting van vannacht wel een stuk kleiner is geworden.

Aardbevingen

Bárdarbunga is een van de grootste vulkanen op IJsland. De berg is al bijna twee weken onrustig. Er zijn verschillende aardbevingen geweest en het gebied is afgesloten, waardoor toeristen het gebied moesten verlaten.

Zaterdag werd er ook al code rood afgegeven toen kenners vermoedden dat er een kleine uitbarsting was, wat later toch niet het geval bleek te zijn. Op zondag schaalden de autoriteiten weer af naar code oranje, omdat de dreiging was verminderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl