Nieuwe onthoofdingsvideo IS

De Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe onthoofdingsvideo op internet gezet, deze keer van een gevangen genomen Koerd in Noord-Irak. In de video wordt gewaarschuwd dat andere Koerden hetzelfde lot wacht als hun leiders de kant van de VS blijven kiezen.

De beelden doen volgens de BBC sterk denken aan die van de eerdere onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, die in de hele wereld veel afschuw wekte. Er zijn verschillende Koerdische gevangenen te zien die dezelfde oranje overalls aan hebben als Foley, waarschijnlijk in een verwijzing naar de uniformen van gevangenen in Guantánamo Bay.

Moskee

Het slachtoffer knielt voor de belangrijkste moskee van Mosul, de stad in Noord-Irak die in handen is van strijders van IS.

De Islamitische Staat, die een kalifaat heeft uitgeroepen in delen van Syrië en Irak, is in het noorden verwikkeld in hevige gevechten met Koerdische strijders, de Peshmerga. De VS heeft daar verschillende malen stellingen van IS gebombardeerd.

Woestijn

Gisteren bevestigde een Syrische mensenrechtenorganisatie dat IS na de verovering van een vliegbasis afgelopen weekend tientallen Syrische soldaten heeft geëxecuteerd.

Ook daarvan zijn videobeelden gepubliceerd. Te zien was hoe militairen in ondergoed door de woestijn lopen en worden geschopt en geslagen. Ze zouden kort daarna zijn gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl