"James Foley gewaterboard door IS"

Strijders van de Islamitische Staat hebben zeker vier gevangenen gemarteld door middel van waterboarding, schrijft The Washington Post. Een van de slachtoffers was de Amerikaanse journalist James Foley, die later werd onthoofd.

De Amerikaanse krant heeft gesproken met enkele bronnen die van dichtbij hebben gezien hoe IS in Syrië zijn gevangenen behandelt. IS heeft vier Amerikanen gegijzeld, van wie er voor zover bekend nog drie in leven zijn. Onder hen is journalist Steven Sotloff, wiens moeder gisteren een emotionele oproep deed aan IS.

Guantánamo Bay

Of de vier Amerikanen allemaal zijn gewaterboard is niet duidelijk, maar het ligt voor de hand dat IS de methode juist op hen heeft toegepast. Waterboarding werd als ondervragingstechniek gebruikt door de Amerikanen in Guantánamo Bay, totdat president Obama het verbood. IS-gevangenen dragen ook oranje overalls, net als de terreurverdachten in Guantánamo Bay.

Bij waterboarding krijgt het slachtoffer een doek over zijn gezicht, waar vervolgens water overheen wordt gegooid. Het slachtoffer kan daardoor niet of nauwelijks ademhalen en krijgt het gevoel dat hij verdrinkt.

Wraak

De Amerikanen lieten de man die wordt gezien als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001, Khalid Sjeik Mohammed, de behandeling 183 keer ondergaan, schrijft The Washington Post.

Critici van waterboarding zeiden jaren geleden al dat de VS met die methode zijn eigen mensen in het buitenland in gevaar brengt. Vijanden zouden de techniek kunnen kopiëren om wraak te nemen op de Amerikanen.

Schijnexecuties

De Franse journalist Didier François, die samen met Foley werd vastgehouden, zegt dat zijn Amerikaanse collega ook werd onderworpen aan schijnexecuties. Daarbij wekten de IS-strijders opzettelijk de indruk dat ze Foley zouden gaan doden, wat vervolgens niet gebeurde. Ook deze methode is in Guantánamo Bay toegepast.

François werd in juni vorig jaar ontvoerd door IS en kwam in april dit jaar vrij, samen met drie Franse collega's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl