EL: Opvallende rol Moskouse clubs

Dinamo Moskou heeft in blessuretijd een plaats in groepsfase van de Europa League veroverd. De Russische ploeg met oud-Vitessenaar Alexander Büttner en de tot Nederlander genaturaliseerde Douglas in de basis won op Cyprus met 2-1 van Omonia Nicosia. Het eerste treffen in Moskou was in 2-2 geëindigd.

De Russen waren door een eigen doelpunt van Milan Stepanov al na elf minuten op voorsprong gekomen, maar de Cyprioten kwamen even later door Michael Poté alweer langszij.

In het laatste kwartier moest Dinamo met tien man verder na een tweede gele en dus rode kaart voor William Vainquer. In de slotminuut zorgde de Congolese verdediger Christopher Samba voor de winnende treffer, waardoor Dinamo mee mag loten voor de poulewedstrijden.

Lokomotiv hapert

Een andere ploeg uit Moskou verging het veel slechter. Na het 1-1 gelijkspel op Cyprus tegen Apollon Limassol was Lokomotiv Moskou de grote favoriet voor de volgende ronde. Maar in het eigen stadion in de Russische hoofdstad werd met 4-1 verloren van de Cyprioten voor wie Jan Rezez (20ste minuut), Fotis Papoulis (51ste), Thuram (78ste) en Hugo López (84ste) scoorden. Pas in de slotfase deed Lokomotiv iets terug.

Martens scoort voor PAOK

PAOK Saloniki heeft zonder problemen de groepsfase van de EL bereikt. Tegen het Moldavische Zimbru werd het na de 1-0 uitzege in Griekenland 4-0. Onder anderen oud-AZ-speler Maarten Martens scoorde als invaller. Oud-Ajacied Hedwiges Maduro stond in de basis bij PAOK.

Een andere Griekse ploeg, Panathinaikos, plaatste zich simpel voor de groepsfase. In het Deense Herning wonnen de Grieken, getraind door oud-Ajacied Yannis Anastasiou, met 2-1. In Athene was de eerste ontmoeting al met 4-1 gewonnen. Oud-AZ-speler David Mendes da Silva startte in de basis en ex-Ajacied Ouasim Bouy viel na een uur in bij Panathinaikos.

Strafschoppen

Ricky van Wolfswinkel bereikte met zijn nieuwe club Saint-Etienne het hoofdtoernooi. De Franse ploeg had daar tegen het Turkse Karabükspor wel strafschoppen voor nodig na de 1-0 thuisoverwinning. Invaller Van Wolfswinkel kwam in die barrage niet in actie, Boy Waterman uiteraard wel. De Nederlandse doelman van Karabükspor moest echter vier keer vissen en dat was één keer te veel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl