Feyenoord door in EL na bizar duel

Feyenoord heeft de groepsfase van de Europa League bereikt. De Rotterdammers rekenden, na het 1-1 gelijkspel in Kiev, in De Kuip in een knotsgek duel met 4-3 af met het Oekraïense Zorja Loegansk.

Feyenoord, dat in het seizoen 2008/2009 voor het laatst de Europese voorronde doorkwam, begon stormachtig en kreeg in al in eerste vijf minuten twee kansen. Beide waren aan spits Mitchell te Vrede niet besteed. Eerst schoot hij recht op doelman Mykyta Sjevtsjenko en even later naast.

Zorja kwam er af en toe gevaarlijk uit en kreeg via Kossi Prince Segbefia een grote kans. Erwin Mulder stond bij de kopbal van de spits goed opgesteld en keerde de kopbal in de hoek.

Kort daarop leek de bal op de stip te gaan toen Sven van Beek de enkels van Pilip Boedkivsji aantikte. De Deense arbiter Kenn Hansen wees ook naar de stip, maar herriep zijn beslissing na overleg met zijn assistent. Die had gezien dat de aanvaller eerst Van Beeks shirt had vastgehouden.

Oog van de naald

Halverwege de eerste helft kroop de thuisploeg nogmaals door het oog van de naald. Na een knullige botsing in het hart van de Feyenoord-defensie mocht Roeslan Malinovskij vrij uithalen. Hij ramde de bal boven Mulder op de lat.

Feyenoord stond toen al met 1-0 voor. Driemaal bleek ook voor Te Vrede scheepsrecht. De spits drukte, nadat Maksim Bilyj de bal wel erg onhandig trachtte op te ruimen, resoluut af. Ruben Schaken verdubbelde nog binnen het halfuur de marge. Bediend door Terence Kongolo raakte hij de bal allesbehalve lekker, maar die hobbelde wel keurig langs Sjevtsjenko in het hoekje: 2-0.

Bilyj's blooper

Een tweede blooper van Bilyj betekende 3-0. De verdediger kopte de bal uit een voorzet van Schaken vanaf rechts pardoes achter zijn eigen doelman. Die schonk Feyenoord nog geen minuut later bijna nog een vierde goal. Hij trapte de bal op het hoofd van de snel inlopende Schaken en zag tot zijn opluchting dat de kopbal net over zijn doel vloog. Het mocht de pret niet drukken.

Uit een indraaiende vrije trap deed Malinovskij iets terug. Feyenoord slaagde er maar niet in de bal vast te houden en zo deur op slot te doen en Bilyj maakte zijn fout goed. Hij mocht uit een hoekschop bij de tweede paal vrij inkoppen. Feyenoord stond, met nog twintig minuten te gaan, ineens weer op de rand van uitschakeling.

De angst regeerde, Feyenoord wankelde en het onmogelijke gebeurde. Malinovskij verschalkte Mulder in de 80ste minuut met een pegel van afstand: 3-3. Met de moed der wanhoop probeerde de thuisploeg de wedstrijd nogmaals te kantelen, maar Zorja gaf geen krimp.

Ontbloot bovenlijf

Tot in de 92ste minuut. Elvis Manu werd de held van de avond in De Kuip. De invaller slalomde door de Oekraïense defensie, schoot de bevrijdende 4-3 langs Sjevtsjenko en trad met ontbloot bovenlijf in de voetsporen van Mike Obiku.